Απολογισμός της ημερίδας του gaiasense για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Ελασσόνα

Απολογισμός της ημερίδας του gaiasense για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Ελασσόνα

696 398 gaiasense - Ευφυής γεωργία

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην περιοχή της Ελασσόνας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τη NEUROPUBLIC με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσω της εφαρμογής  του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνεταιρισμού κ. Ζήση Τσιόγκα, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη και άλλων επισήμων.

Ακολούθησε ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC που αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας με το σύστημα gaiasense, αλλά και στο επενδυτικό σχέδιο της NEUROPUBLIC για το 2018. Με το gaiasense αναμένεται να καλυφθούν 2 εκατ. στρέμματα, σε 13 διαφορετικές περιοχές, που αφορούν το 8% της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, έναντι των 200.000 στρεμμάτων που καλύπτονται σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Ελασσόνα με αμύγδαλο και καλαμπόκι. Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος τόνισε πως το ζητούμενο της εκδήλωσης είναι “οι παραγωγοί αμυγδάλου της ευρύτερης περιοχής να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ομάδα παραγωγών, ώστε να ενταχθούν στο σύστημα gaiasense το 2018 και να λαμβάνουν συμβουλή άρδευσης και φυτοπροστασίας με ένα μικρό αντίτιμο.

Ημερίδα του gaiasense στην Ελασσόνα 23-2-2018

Ευφυής άρδευση στην αμυγδαλιά

Ο κ. Άγγελος Πατάκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πάτρας, ανέφερε πως με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, έχουν γίνει όλες οι μετρήσεις και έχουν συγκεντρωθεί όλα τα δεδομένα, ώστε μέσα στο 2018 να δοθούν συμβουλές άρδευσης. «Την προηγούμενη χρονιά, εφαρμόσαμε τη νέα αυτή μεθοδολογία και στην ουσία καταγράψαμε ποια είναι τα σημεία που πρέπει να βελτιωθεί η άρδευση που κάνει ο παραγωγός. Δηλαδή, στην πρώτη φάση καταγράφουμε τι κάνει ο παραγωγός, που κατά κύριο λόγο είναι εμπειρική η προσέγγιση που έχει στην άρδευση και σε ποια σημεία δέχεται βελτίωση. Είδαμε περιοχές όπου στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου υπήρχε υπεράρδευση, δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Αυτό σημαίνει σπατάλη νερού και λιπασμάτων. Από την άλλη, είδαμε ορισμένα χρονικά διαστήματα όπου τα φυτά δεν είχαν νερό, δεν είχε ποτίσει, δηλαδή, ο παραγωγός και είχαν αρχίσει να υπόκεινται σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης, και αυτό είναι επιζήμιο για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα από την πιλοτική εφαρμογή δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων και κυμαίνεται από 10% μέχρι 30%».

Ο κ. Πατάκας τόνισε πως τα συστήματα ευφυούς γεωργίας είναι, πλέον, απαραίτητα για τον αγρότη, καθώς στο μέλλον οι αγορές θα ζητούν προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξοικονόμηση νερού και φυσικών πόρων στην παραγωγική διαδικασία, άρα θα τον βοηθήσει μελλοντικά στην καλύτερη εμπορεία του προϊόντος του.

Βελτιστοποίηση της χρήσης ψεκασμών με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας

Ο κ. Θωμάς Θωμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «σήμερα ουσιαστικά έχουμε έναν εμπειρικό τρόπο εφαρμογής των ψεκασμών, τον οποίο ο παραγωγός γνωρίζει χρόνια, είναι εύκολο στη χρήση και του δίνει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει να μάθει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, το πρόβλημα πολλές φορές είναι ότι ο παραγωγός εκτελεί ψεκασμούς, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή ακόμα και δεν είναι στοχευμένοι ψεκασμοί στον χρόνο τον οποίο είναι κατάλληλος.

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της χρήσης των προγνωστικών μοντέλων ουσιαστικά στοχεύει στο να μπορέσει ο παραγωγός να εφαρμόσει τον ψεκασμό στον κατάλληλο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και την πυκνότητα του μολύσματος. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να αποφευχθούν περιττοί ψεκασμοί. Άρα, μιλάμε για οικονομικό όφελος στον παραγωγό, ενώ έμμεσα οφέλη είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Μέσω του συστήματος gaiasense, έχουμε για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία θα μετατραπούν σε ένα συμβουλευτικό σύστημα ψεκασμών μέσα στο 2018».

Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος, ο Δρ. Θωμίδης ανέφερε πως «τα οφέλη από το σύστημα ποικίλλουν από χρόνο σε χρόνο. Αν έχουμε μία καλλιεργητική σεζόν στην οποία έχουμε ελάχιστες βροχοπτώσεις ή χαμηλή υγρασία, εκεί τα οφέλη του παραγωγού θα είναι μεγάλα, καθώς θα αποφύγει πολλούς ψεκασμούς. Αν είμαστε σε μία καλλιεργητική σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας βρέχει συνεχώς, τα οφέλη δεν θα είναι τόσο μεγάλα και θα έχουμε απλώς στόχευση».

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/item/192101-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%86%CF%85%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-gaiasense.html

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/

Ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

Για τις ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, μίλησε ο Δρ. Γεώργιος Νάνος από το Εργαστήριο Δενδροκομίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, «πολλές περιοχές, όπως η Καλιφόρνια, φυτεύουν πολλές χιλιάδες δέντρα αμυγδαλιάς. Για να διαφοροποιηθούμε ως χώρα και να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να μειώσουμε τις εισροές και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Άρα, χρειάζονται στοχευμένοι ψεκασμοί, να μπουν επικονιαστές στα δέντρα, να αποφεύγονται τα άσκοπα κλαδέματα, το υποκείμενο του δέντρου να είναι πάνω από την άμμο, ο κορμός βαμμένος (π.χ. με ασβέστη) και να ακολουθούνται οι γεωπονικές συμβουλές σχετικά με τη λίπανση».

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα (5/3/2018)

Θέλω να μάθω περισσότερα

Συμπληρώστε και στείλτε μας τα στοιχεία σας, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε ακόμα πιο αναλυτικά για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.