Δείκτης Βλάστησης (NDVI)

Εντόπισε προβλήματα στην καλλιέργειά σου γρήγορα και απλά, με το gaiasense1 στο κινητό σου.

gaiasense gaiasense 1 gaiasense 2 gaiasense 3

Αξιοποίησε τον δείκτη βλάστησης και τις δορυφορικές εικόνες και κάνε ένα γρήγορο τσεκ απ στα αγροτεμάχιά σου.

Δείκτης βλάστησης & δορυφορικές εικόνες

Το gaiasense1 υπολογίζει τον δείκτη βλάστησης αξιοποιώντας τις  εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Ο δορυφόρος αυτός παίρνει νέα εικόνα κάθε 5 ημέρες. Με αυτές τις δορυφορικές εικόνες και τον δείκτη βλάστηση μπορείς απλά και γρήγορα να δεις πόσο «ζωηρό» είναι το χωράφι σου.

Όσο πιο πράσινο είναι το χρώμα στη δορυφορική εικόνα, τόσο η τιμή του δείκτη μεγαλώνει και πλησιάζει το 1. Όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ το χρώμα, τόσο η τιμή του του δείκτη μικραίνει και πλησιάζει το 0.

Αν, λοιπόν, δεις κάποια διαφοροποίηση του χρώματος σε περισσότερες από μία εικόνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αξίζει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση.

Εντοπισμός ζιζανίων με τον δείκτη βλάστησης

Μια επιπλέον δυνατότητα που σου δίνει ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο εντοπισμός ζιζανίων σε χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που μέσα από τις εικόνες παρατηρηθεί βλάστηση σε περιόδους που το χωράφι είναι ακαλλιέργητο, τότε πρόκειται για ζιζάνια που θα πρέπει να καταπολεμηθούν πριν από την επόμενη σπορά.

Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στην άρδευση

Παρακολουθώντας τις δορυφορικές εικόνες με τον δείκτη βλάστησης (NDVI) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα ανομοιομορφίας στο σύστημα άρδευσης και να τα διορθώσεις.

Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στη λίπανση

Παρακολουθώντας πώς μεταβάλλεται ο δείκτης βλάστησης (ΝDVI) σε κάθε αγροτεμάχιο, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών.

Και με μια επίσκεψη στο χωράφι σου να δεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με το πότισμα, αλλά ούτε και προσβολή από εχθρούς και ασθένειες. Άρα το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη λίπανση και με μια διόρθωση να λυθεί.

Οφέλη

Με το gaiasense1 μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα σε κάποιο κομμάτι της καλλιέργειάς σου από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει:

  • Γρήγορος εντοπισμός προβλημάτων
  • Καλύτερη διαχείριση εργασιών
  • Εξοικονόμηση χρόνου
  • Μείωση κόστους παραγωγής.

Τώρα ξέρεις πώς να εντοπίζεις γρήγορα τα προβλήματα στην καλλιέργειά σου!

  • Δορυφορικές εικόνες
  • Δεδομένα από το δείκτη βλάστησης NDVI
  • Χρωματικές διαφορές


Είσαι έτοιμος για ένα τσεκ απ στα αγροτεμάχιά σου;