Ενημέρωση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense

Ενημέρωση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense

1921 1201 gaiasense - Ευφυής γεωργία

Ενημέρωση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, κλιμάκιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποτελούμενο από τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά, τον Ειδικό Σύμβουλό του κ. Γιώργο Χριστοφορίδη, το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρη Κρέτσο και το Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιο Ράλλη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης Venus Growers στη Βέροια Ημαθίας με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense (www.gaiasense.gr) το οποίο έχει υιοθετήσει η οργάνωση.

Η Venus Growers αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα συμπύρηνου ροδάκινου σε κονσέρβα παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο έργο ευφυούς γεωργίας gaiasense. Στα πλαίσια του έργου έχουν τοποθετηθεί δέκα (10) τηλεμετρικοί σταθμοί gaiatrons καταγραφής ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, καλύπτοντας συνολική έκταση μεγαλύτερη των 100.000 στρεμμάτων σε καλλιέργειες συμπύρηνου ροδάκινου. Αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη εγκατάσταση συμμετέχουν δεκάδες παραγωγοί της οργάνωσης, ενώ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια αναμένεται να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας περισσότεροι από 2.000 παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου της περιοχής. Το οικονομικό όφελος των συμμετεχόντων παραγωγών από την υιοθέτηση των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας για άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία ξεκινά από το 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 35%.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία υποστήριξης των παραγωγών στο κέντρο συντονισμού ευφυούς γεωργίας gaiasense, το οποίο βρίσκεται στο εργοστάσιο της Venus Growers. Εκεί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του Υπουργού σχετικά με τις διαφορετικές συνιστώσες του συστήματος gaiasense, όπως το δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών, τα δορυφορικά δεδομένα Copernicus, το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και το σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων ενώ έγινε και επίδειξη του τρόπου παροχής συμβουλών στους παραγωγούς.

ενημέρωση Υπουργού για το gaiasense

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτόπια αυτοψία του κλιμακίου του Υπουργείου σε αγροτεμάχιο όπου έχουν εγκατασταθεί τηλεμετρικοί σταθμοί gaiatron atmo και gaitron soil για την καταγραφή ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων αντίστοιχα, όπου ο συνεργαζόμενος παραγωγός αναφέρθηκε στην αύξηση του κέρδους του με ταυτόχρονη μείωση του ρίσκου μέσω της υιοθέτησης των υπηρεσιών gaiasense.

ενημέρωση Υπουργού για το gaiasense

Θέλω να μάθω περισσότερα

Συμπληρώστε και στείλτε μας τα στοιχεία σας, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε ακόμα πιο αναλυτικά για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.