Η ευφυής γεωργία μπαίνει στο χωράφι με επιδότηση €5/στρέμμα!

Η ευφυής γεωργία μπαίνει στο χωράφι με επιδότηση €5/στρέμμα!

2560 1701 gaiasense - Ευφυής γεωργία

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απασχολούν σοβαρά την ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους «πράσινους» στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπαίνουν σε εφαρμογή τα οικολογικά σχήματα, ετήσια, εθελοντικά προγράμματα που παρέχουν στους αγρότες μια επιλογή απλών, πρακτικών μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν στα χωράφια τους, με αντικείμενο τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα σκοπεύει να διαθέσει στα οικολογικά σχήματα το 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεών της.

Χάρη στα οικολογικά σχήματα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των παραγωγών για την εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας με τη χρήση εργαλείου/εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων με 5 ευρώ ανά στρέμμα.

Τι σημαίνει αυτό; Τώρα, μπορεί κάθε παραγωγός να αποκτήσει την εφαρμογή ευφυούς γεωργίας gaiasense app με επιδότηση €5/στρέμμα και να έχει:

  • Ημερολόγιο καλλιεργητικών εργασιών που τον βοηθά να καταχωρεί αναλυτικά όλες τις δουλειές στο χωράφι, για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, μέσα από το κινητό. Έτσι, έχει στη διάθεσή του άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες όλες τις εργασίες, ενώ αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του και παίρνει καλύτερες αποφάσεις για την παραγωγή του.
  • Καθημερινές πληροφορίες για την ανάπτυξη της κάθε καλλιέργειας. Έτσι, δεν χρειάζεται να πηγαίνει συνεχώς στο χωράφι, οπότε εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.
  • Γρήγορο τσεκ απ στο χωράφι, από μακριά, για να βλέπει αν κάτι δεν πάει καλά και να παρεμβαίνει ανάλογα.
  • Ενημέρωση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι ψεκασμοί και να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη νερού και φυτοφαρμάκων.
  • Πενθήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή που βρίσκεται το κάθε χωράφι, και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

 

Τι κερδίζει:

  • Ελαττώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού.
  • Αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν τις καλλιέργειες.
  • Βελτιώνει την παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Έτσι, τα αγροτικά προϊόντα του αποκτούν πρόσθετη αξία και γίνονται πιο ανταγωνιστικά.
  • «Πρασινίζει» την παραγωγή του και έτσι συμβαδίζει με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ.
  • Μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Θέλω να μάθω περισσότερα

Συμπληρώστε και στείλτε μας τα στοιχεία σας, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε ακόμα πιο αναλυτικά για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.