15 Ιανουαρίου 2019
Αφιέρωμα της εκπομπής i LAB της ΕΡΤ3 στην ψηφιακή γεωργία

Η ψηφιοποίηση της γεωργίας και η ευφυής γεωργία αποτέλεσε αντικείμενο της εκπομπής i Lab της ΕΡΤ3, η οποία προβλήθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου.

Προσκεκλημένος της εκπομπής ήταν ο κ. Umberto Di Pasquo, ανώτερος σύμβουλος της COPA COGECA, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε στην εκπομπή για την καινοτομία στον αγροτικό τομέα και τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Οι τεχνολογίες IoT προσφέρουν στους αγρότες εξαιρετικά εργαλεία για να παρακολουθούν την άρδευση, την ποιότητα του εδάφους, τους εχθρούς της καλλιέργειας και άλλες παραμέτρους“, σημειώνοντας επίσης ότι “η αξία δεν έρχεται από τα δεδομένα που συλλέγονται από έναν αγρότη, αφού απαιτείται συσσώρευση μεγάλου όγκου δεδομένων“.

Umberto Di Pasquo - iLAB ERT3Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Di Pasquo ανέδειξε το ρόλο των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών στη διαμόρφωση και υιοθέτηση νέων συστημάτων διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, τα οποία τους βοηθούν να παράγουν “περισσότερα με λιγότερα”, καλύπτοντας τις επισιτιστικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής.

Επίσης αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που αποκτούν τα αγροτικά προϊόντα μέσα από την ψηφιακή γεωργία, γεγονός που συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών και της θέσης τους στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του (στο 06.11 της εκπομπής), ο κ. Di Pasquo αναφέρθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ψηφιοποίησης της γεωργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τεχνολογίες IoT προσφέρουν στους αγρότες εξαιρετικά εργαλεία για να παρακολουθούν την άρδευση, την ποιότητα του εδάφους, τους εχθρούς της καλλιέργειας και άλλες παραμέτρους

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης αναφέρθηκε στο έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και μίλησε για τη σημασία της τεχνολογικής υποδομής και των δεδομένων που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου για την παροχή συμβουλών προς στους αγρότες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή μέσω του WebTV της ΕΡΤ3.