26 Μαρτίου 2018
Αυξημένο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του gaiasense σε ελαιώνες της Χαλκιδικής

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 η NEUROPUBLIC, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove διοργάνωσαν στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Ευφυούς Γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια της ελιάς. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας του συστήματος gaiasense, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματα έως και σήμερα από την εφαρμογή του συστήματος gaiasense σε ελαιώνες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της NEUROPUBLIC κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στην προσέγγιση της ευφυούς γεωργίας και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στην ίδια την παραγωγή με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Επίσης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται δεδομένα από διάφορες πηγές και συνδυάζονται με επιστημονικά αποτελέσματα και την πρακτική εμπειρία του συμβούλου και του παραγωγού προκειμένου να εκδοθεί η συμβουλή για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Τέλος, περιέγραψε την ανατομία ενός έργου ευφυούς γεωργίας, εστιάζοντας στα επιμέρους τμήματά του.

Παρουσίαση gaiasense στα Ν. ΜουδανιάΟι επιστημονικοί συνεργάτες του έργου κ.κ. Άγγελος Πατάκας (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Θωμάς Θωμίδης (Αν. Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης), αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο επιστημονικά μοντέλα αξιοποιούνται για την βελτιστοποίηση της άρδευσης και της φυτοπροστασίας, αντίστοιχα. Επίσης περιέγραψαν τη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε έργο ευφυούς γεωργίας του gaiasense ως προς την προσαρμογή των μοντέλων αυτών για την εφαρμογή τους κάτω από διαφορετικές μικροκλιματικές συνθήκες, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζουν τα δεδομένα στην παραγωγή συμβουλής υψηλής ακρίβειας.

Παρουσίαση φυτοπροστασίας στα Ν. ΜουδανιάΑπό την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Γαλάτουλας (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελαιοπαραγωγοί για να καλύψουν το κόστος υιοθέτησης του συστήματος gaiasense. Τέλος, η κα Εύη Ψούνου-Προδρόμου από την εταιρεία Yannis Olive Grove αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο έργο ευφυούς γεωργίας έως και σήμερα και στις προσδοκίες που έχει για το επόμενο διάστημα από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense.

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικά θέματα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ενώ σημαντικός αριθμός ελαιοπαραγωγών εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο ευφυούς γεωργίας στην περιοχή.