28 Ιανουαρίου 2019
ΑγροWeek: Ευφυής Γεωργία – Το μέλλον των αγροτών

Ευφυής Γεωργία – Το μέλλον των αγροτών” ήταν ο τίτλος της εκπομπής ΑγροWeek που προβλήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου από την ΕΡΤ3, με καλεσμένους τον Πρόεδρο της NEUROPUBLIC κ. Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο και τον Αντιπρόεδρο της Αγροτικής Καινοτομίας και Πρόεδρο της Αειφορικής Α.Ε. κ. Παναγιώτη Κακαφίκα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη που οδήγησε στην εξέλιξη της γεωργίας ακριβείας στην ευφυή γεωργία που βρίσκει εφαρμογή σε χώρες όπως η Ελλάδα με μικρότερο γεωργικό κλήρο, πολυκαλλιέργειες κλπ., και δήλωσε ότι πλέον η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ευφυούς γεωργίας.

Ο Πρόεδρος της NEUROPUBLIC Δρ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος μιλά στην εκπομπή ΑγροWeek της ΕΡΤ3 για την ευφυή γεωργία

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος εξήγησε το πώς η ευφυής γεωργία αναδεικνύει το ρόλο του γεωπόνου και του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, αφού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους συμβούλους γεωπόνους, οι οποίοι μέσω της ευφυούς γεωργίας αναλαμβάνουν έναν περισσότερο επιστημονικό ρόλο που βασίζεται στη συλλογή και την ερμηνεία δεδομένων αλλά και στην καθοδήγηση των παραγωγών.

Η ευφυής γεωργία, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μας επιτρέπει να βελτιστοποιήσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα στο χωράφι

Τέλος, αναφέρθηκε και στα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας, μέσα από τον εξορθολογισμό της εφαρμογής εισροών και την βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων ενώ μίλησε και για τον κεντρικό ρόλο της ευφυούς γεωργίας, και της ψηφιοποίησης της γεωργίας γενικότερα, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Από την πλευρά του ο κ. Κακαφίκας, με το ρόλο του γεωπόνου-συμβούλου ευφυούς γεωργίας, επισήμανε ότι μέσω της ευφυούς γεωργίας επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των εισροών, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και προστιθέμενη αξία στην παραγωγή, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του κέρδους του παραγωγού. Επίσης εξήγησε το πώς η ευφυής γεωργία έρχεται να υποστηρίξει τα υπάρχοντα συστήματα και πρότυπα ποιότητας, διευκολύνοντας μέσα από την ψηφιοποίηση της παραγωγής την ποσοτικοποίηση διαφόρων παραμέτρων που απαιτούν τα συστήματα αυτά.

Ο Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Καινοτομίας κ. Κακαφίκας μιλά στην εκπομπή ΑγροWeek της ΕΡΤ3 για την ευφυή γεωργία

Οι δύο ομιλητές μίλησαν και για το κόστος υιοθέτησης ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας, το οποίο είναι προσιτό ακόμη και για μικροκαλλιεργητές, που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σε σχέση με τις επενδύσεις που καλείται να κάνει σε τεχνολογικό εξοπλισμό ένας παραγωγός που επιλέγει άλλα συστήματα – και μάλιστα κόστος το οποίο καλύπτεται από την υπεραξία που αποκτά η παραγωγή τους.

Η ευφυής γεωργία παρέχει τα εργαλεία μέτρησης των παραμέτρων που δεν μπορούν να αντιληφθούν με τα μάτια τους ο αγρότης και ο γεωπόνος

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο παραγωγός κ. Ευάγγελος Καραΐνδρος μίλησε για το πώς η ευφυής γεωργία βοηθά τον παραγωγό να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της καλλιέργειάς του και  να βελτιώσει την παραγωγή του. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για έναν εξαγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, καθώς αποτελεί βασικό κριτήριο για τους αγοραστές του εξωτερικού και κατά συνέπεια ¨εξαγωγικό διαβατήριο” για τις αγορές αυτές.

Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε θέματα ευφυούς γεωργίας και ανοίγει το δρόμο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή ΑγροWeek μέσω του ΕΡΤ WebTV.