4 Δεκεμβρίου 2023
Άρδευση

Γιατί το gaiasense app βελτιώνει τον τρόπο που ποτίζεις;

 • Δείκτης εξατμισοδιαπνοής αναφοράς (ΕΤο)
  Με τον δείκτη ETo μπορείς να ξέρεις ποια ημέρα ή εβδομάδα η καλλιέργειά σου χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο νερό. Πώς μπορείς να το μάθεις αυτό; Απλά, συγκρίνοντας την ημερήσια απώλεια νερού (δείκτης ΕΤο) από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα.
  Υψηλότερες τιμές σημαίνει ότι η καλλιέργειά σου έχασε μεγάλη ποσότητα νερού και πιθανότατα την επόμενη ημέρα ή εβδομάδα να χρειάζεται περισσότερο. Παρόλα αυτά, ο δείκτης ΕΤο δε σου λέει ποια είναι η ποσότητα του νερού που χάθηκε. Μπορείς, όμως, να τη μάθεις με σύνδεση σε άλλα πακέτα gaiasense, όπου μεταξύ άλλων υπολογίζεται και ο δείκτης ΕΤc, που μετράει την απώλεια νερού σε συγκεκριμένη καλλιέργεια και συγκεκριμένες συνθήκες εδάφους, κλίματος και αγροτεμαχίου.
 • Δείκτης βροχόπτωσης
  Με τον δείκτη βροχόπτωσης μπορείς να μάθεις πόση βροχή συγκεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η βροχόπτωση, όπως και η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), μετριέται σε χιλιοστόμετρα ύψους (mm – ισοδύναμο με κυβικά μέτρα ανά στρέμμα), τα οποία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  Υψηλές τιμές βροχόπτωσης σε ένα συγκεκριμένο 24ωρο σημαίνει ότι η βροχή που έπεσε στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αύξησε σημαντικά την υγρασία και δεν χρειάζεται να ποτίσεις.
  Τα στατιστικά δείχνουν ότι μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες αρδευτικού νερού έως και 43% αν αξιοποιήσεις κατάλληλα τις πληροφορίες από τους υδατικούς δείκτες του gaiasense1. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει: α) μείωση του κόστους παραγωγής, αφού γλυτώνεις αρδευτικό νερό από τα περιττά ποτίσματα, β) μεγαλύτερη προστασία της καλλιέργειάς σου, αφού η επιπλέον υγρασία μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυκήτων, και γ) καλύτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Με το gaiasense app μπορείς να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργειά σου, να ρυθμίσεις καλύτερα τα ποτίσματά σου και να μειώσεις το κόστος παραγωγής σου.