14 Νοεμβρίου 2023
Λίπανση & ανάπτυξη της καλλιέργειας

Με ποιον τρόπο το gaiasense app σε βοηθά να εντοπίσεις προβλήματα στην καλλιέργειά σου;

 • Δείκτης βλάστησης (NDVI) & δορυφορικές εικόνες
  Το gaiasense υπολογίζει τον δείκτη (NDVI) αξιοποιώντας τις εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο οποίος παίρνει νέα εικόνα κάθε 5 ημέρες. Με αυτές τις δορυφορικές εικόνες και τον δείκτη βλάστηση μπορείς απλά και γρήγορα να δεις πόσο «ζωηρό» είναι το χωράφι σου.
  Με λίγα λόγια, όσο πιο πράσινο είναι το χρώμα στη δορυφορική εικόνα, τόσο η τιμή του δείκτη μεγαλώνει και πλησιάζει το 1. Όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ το χρώμα, τόσο η τιμή του του δείκτη μικραίνει και πλησιάζει το 0. Αν, λοιπόν, δεις κάποια διαφοροποίηση του χρώματος σε περισσότερες από μία εικόνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αξίζει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση.
 • Δείκτης βλάστησης & εντοπισμός ζιζανίων
  Μια επιπλέον δυνατότητα που σου δίνει ο δείκτης βλάστησης είναι ο εντοπισμός ζιζανίων σε χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που μέσα από τις εικόνες παρατηρηθεί βλάστηση σε περιόδους που το χωράφι είναι ακαλλιέργητο, τότε πρόκειται για ζιζάνια που θα πρέπει να καταπολεμηθούν πριν την επόμενη σπορά.
 • Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στην άρδευση
  Παρακολουθώντας τις δορυφορικές εικόνες με τον δείκτη βλάστησης (NDVI) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα ανομοιομορφίας στο σύστημα άρδευσης και να τα διορθώσεις.
 • Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στη λίπανση
  Παρακολουθώντας πώς μεταβάλλεται ο δείκτης βλάστησης σε κάθε αγροτεμάχιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Αν με μια επίσκεψη στο χωράφι σου δεις ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε με το πότισμα, αλλά ούτε και προσβολή από εχθρούς και ασθένειες, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη λίπανση και με μια διόρθωση να λυθεί.

Με το gaiasense app μπορείς να εντοπίσεις πιθανά προβλήματα σε κάποιο κομμάτι της καλλιέργειάς σου, από όπου κι αν βρίσκεσαι.