4 Δεκεμβρίου 2023
Συντελεστές ανάπτυξης

Πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου το gaiasense app;

 • Ημεροβαθμοί ανάπτυξης
  Οι ημεροβαθμοί ανάπτυξης δείχνουν πόσες ώρες θερμοκρασίας έχει «συσσωρεύσει» ένα φυτό. Όσο περισσότερες είναι οι ώρες αυτές, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί αυτό το φυτό.
  Σε τι εξυπηρετούν; Με τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά αγροτεμάχια ή καλλιεργητικές περιόδους και να καταλάβεις σε ποιες περιπτώσεις θα έχεις πρώιμη ή όψιμη σοδειά. Και έτσι να οργανώσεις καλύτερα τις εργασίες σου, ώστε να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο.
  Για να ξεκινήσει το gaiasense να μετρά τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να προσδιορισθεί το χρονικό σημείο εκκίνησης της καλλιέργειας. Στις πολυετείς καλλιέργειες συνήθως αυτό είναι μετά τον λήθαργο και στις μονοετείς, αμέσως μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση.
  Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να εισάγεις τις ημερομηνίες εκκίνησης για κάθε αγροτεμάχιο που έχεις δηλώσει στην εφαρμογή. Στη συνέχεια το σύστημα θα αρχίσει να καταγράφει τους βαθμούς θερμοκρασίας ανά ώρα, πάνω από το αρχικό σημείο ανάπτυξης.
 • Ώρες ψύχους
  Οι ώρες ψύχους είναι το χρονικό διάστημα χαμηλών θερμοκρασιών που χρειάζονται αρκετά είδη οπωροφόρων δέντρων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να διακόψουν τον λήθαργο και να είναι σε θέση να ανθίσουν και να βλαστήσουν την άνοιξη.
  Το gaiasense υπολογίζει αυτόματα τις ώρες ψύχους ξεχωριστά, για κάθε καλλιέργεια και αγροτεμάχιο που έχεις εισάγει, μέσα από την ακριβή καταγραφή της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στην κάθε περιοχή.
  Τι μπορείς να καταλάβεις βλέποντας τις ώρες ψύχους στο τέλος του χειμώνα; Οι ώρες ψύχους σε ενημερώνουν για το αν η καλλιέργεια σου θα καθυστερήσει ή όχι να βγει από τον λήθαργο, και ακόμα αν θα παρουσιάσει πρόβλημα στην άνθηση και στην καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση έχεις μια έγκαιρη ένδειξη για το τι πρέπει να κάνεις.

Με το gaiasense app μπορείς να βλέπεις πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά σου, μέσα από την οθόνη του κινητού σου!