16 Φεβρουαρίου 2023
Δυναμική παρουσία του gaiasense στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι

Με σημαντική συμμετοχή από τον κόσμο της βαμβακοκαλλιέργειας και όχι μόνο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στην Κομοτηνή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

Με πλούσια ατζέντα που ανέδειξε θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η Πράσινη Συμφωνία και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην βαμβακοκαλλιέργεια, οι προοπτικές της αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος, και ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της ευφυούς γεωργίας στο παρόν και το μέλλον του κλάδου, το Συνέδριο αποτέλεσε για ακόμη μια φορά ένα σπουδαίο φόρουμ για την προβολή του ελληνικού πρωτογενή τομέα και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Παρούσα στην ημερίδα και η NEUROPUBLIC που με την παρουσία του Ιωάννη Μαυρουδή, Συμβούλου Επιχειρησιακής Στρατηγικής & Εξωστρέφειας της εταιρείας συμμετείχε στην ενότητα «Γεωργία ακριβείας, ποιότητα και ταυτότητα προϊόντων – Εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα ΔΟΒ». Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρουδής παρουσίασε το σύστημα gaiasense και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας στο βαμβάκι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα που αποφέρει στους παραγωγούς όσον αφορά στη λίπανση, την άρδευση και τη φυτοπροστασία.

Ακόμα, ανέπτυξε πώς η τεχνολογία gaiasense μπορεί να βοηθήσει τον αγρότη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν την καλλιέργειά του, να βελτιώσει την παραγωγή του τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της γεωργίας βάμβακος στους φυσικούς πόρους και, τελικά, να δημιουργήσει πρόσθετη αξία στα προϊόντα του, εντός και εκτός συνόρων.

«Η απόκλιση από τη συμβουλή που παρέχει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense επιβαρύνει τους παραγωγούς κατά μέσο όρο κατά +4.21€ ανά στρέμμα. Για παράδειγμα, οι βαμβακοκαλλιεργητές ξοδεύουν 21% παραπάνω χρήματα για τη λίπανση σε σχέση με αυτά που θα ξόδευαν αν ακολουθούσαν τη συμβουλή», κατέληξε ο κ. Μαυρουδής, καταδεικνύοντας την αδήριτη ανάγκη για την άμεση εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στο χωράφι, ειδικά μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στα ολοένα και αυξανόμενα κόστη που επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα.

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, επιχειρηματίες και η πλειοψηφία του κλάδου καλλιέργειας και επεξεργασίας βάμβακος.