15 Απριλίου 2019
Ευφυής Γεωργία και (Κοινή) Αγροτική Πολιτική

Ευφυής Γεωργία και Αγροτική Πολιτική” ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας το Σάββατο 6 Απριλίου. Πρόκειται για την 7η Ημερίδα για την Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη που διοργανώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς αυτών των εκδηλώσεων.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της ευφυούς γεωργίας ως μια καινοτόμου προσέγγισης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και το ρόλο που έχει στη χάραξη και εφαρμογή αγροτικής πολιτικής.

Ημερίδα "Ευφυής Γεωργία και Αγροτική Πολιτική"Στη φετινή ημερίδα συμμετείχαν παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, και άλλοι φορείς του χώρου της ευφυούς γεωργίας. Σημαντική ήταν η παρουσία του Τάσου Χανιώτη, Διευθυντή Στρατηγικής και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC και επικεφαλής του gaiasense. Στην παρουσίασή του με τίτλο ¨Ευφυής Γεωργία για όλους” ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης της ελληνικής γεωργίας και στο ρόλο της ευφυούς γεωργίας σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνολογίας, ειδικά σε σχέση με τη γεωργία ακριβείας, καθώς και στο ρόλο των δεδομένων, της επιστημονικής γνώσης και της εμπειρίας των γεωργικών συμβούλων στη διαδικασία.

Ειδικά ως προς τα δεδομένα, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος εξήγησε τις τέσσερις διαστάσεις / πηγές δεδομένων του gaiasense και τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται για να δώσουν μια πλήρη εικόνα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο των γεωργικών συμβούλων στη διαδικασία, οι οποίοι με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους είναι αυτοί που μπορούν να αξιολογήσουν τη συμβουλή του συστήματος και να καθοδηγήσουν τον παραγωγό στην εφαρμογή της.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τηλεμετρικούς αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του gaiasense αλλά και στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense, που καθιστά το σύστημα ιδιαίτερα προσιτό ακόμη και στους μικροκαλλιεργητές.

Ημερίδα Τρίκαλα Ημαθίας gaiasenseΑναφορά από την εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα Περισκόπηση. καθώς και στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα.

Σχετικά με τις ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη

Οι ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αφού φέτος είναι η έβδομη συνεχής χρονιά.

Οι ενημερωτικές και συμμετοχικές αυτές ημερίδες γίνονται στον χώρο που υπάρχει γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού – μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων. Εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που τώρα ειδικά μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους.

Οι ημερίδες αυτές φιλοδοξούν να παράξουν γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό. Οι εισηγητές των ημερίδων είναι επιλεγμένοι τεχνοκράτες, κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, που μπορούν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάζουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη. Συμμετέχουν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη.

Οι ημερίδες κυρίως απευθύνονται στους νέους – στοχεύοντας στην επανεκκίνηση των νέων – και μέσω αυτής στην επανεκκίνηση της γεωργίας και της ανάπτυξης. (Πηγή: emvolos.gr)