7 Φεβρουαρίου 2019
«Ελληνική Κτηνοτροφία: Η κατάσταση σήμερα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές του αύριο»

Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με τίτλο “Ελληνική Κτηνοτροφία – Η κατάσταση σήμερα, οι προκλήσεις & οι προοπτικές του αύριο” που διοργάνωσε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 η NEUROPUBLIC σε συνεργασία με τη GAIA Επιχειρείν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Αιμίλιος Ριάδης” της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο εταιρειών στην 11η Διεθνή Έκθεση Zootechnia 2019.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό (κτηνοτρόφοι / ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων, γεωργικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς του κτηνοτροφικού τομέα) είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και για τις ευκαιρίες, χρηματοδοτικές και μη, που είναι διαθέσιμες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.

Εκδήλωση ΝΡ στη Zootechnia 2019 - κοινόΑνάμεσα στους συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας κ. Νίκος Στουπής και ο Διευθυντής της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα κ. Νίκος Λάππας. 

Ενότητα 1

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η συμπίεση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος και οι ελληνοποιήσεις των κτηνοτροφικών προϊόντων, μεταξύ άλλων. Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πεβερέτος ανέδειξε την ανάγκη για άμεση στελέχωση σχετικών δημόσιων φορέων όπως οι ΔΑΟΚ με έμπειρο προσωπικό που θα δραστηριοποιείται στο πεδίο και όχι στα γραφεία.

Στη συνέχεια o Δ/ντης Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων της GAIA Επιχειρείν κ. Χρήστος Καρατζάς παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τους κτηνοτρόφους και ανέδειξε το ρόλο των Οργανώσεων παραγωγών στον κτηνοτροφικό τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών αυξάνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη και αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν”.

Ακολούθησε παρουσίαση από την κα. Ειρήνη Προδρομίδου και τον κ. Νίκο Παπακωνσταντίνου από την ίδια Διεύθυνση, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Εκδήλωση ΝΡ στη Zootechnia 2019 - panelΕνότητα 2

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εστίασε στην ευφυή κτηνοτροφία, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μετασχηματιστεί ο κτηνοτροφικός τομέας στην Ελλάδα μέσα από το συνδυασμό νέων τεχνολογιών και τις νέου τύπου γεωργικές συμβουλές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν κ. Γιάννης Γαλάτουλας παρουσίασε ψηφιακά εργαλεία για τη διαχείριση μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης – ανεξαρτήτως μεγέθους και προσανατολισμού.

Ακολούθησε ο κ. Χρήστος Τρέλλης, Γεωργικός Σύμβουλος και μέλος Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας, που παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η ευφυής συμβουλευτική μπορεί να υποστηρίξει τους κτηνοτρόφους δίνοντας μέσα από την ψηφιοποίηση λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. “Θεωρούμε ότι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα αποτελέσουν το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάκαμψη της υπαίθρου και της ελληνικής κτηνοτροφίας“, δήλωσε μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Τρέλλης.

Η ελληνική κτηνοτροφία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας

Στην ευρωπαϊκή διάσταση της ψηφιοποίησης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα αλλά και στις προκλήσεις θα αντιμετωπίσει ο τομέας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Καπνιάς, Δ/ντης Έργου ΟΣΔΕ της GAIA Επιχειρείν. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε η ανάγκη ψηφιοποίησης του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από τον Δασολόγο κ. Στέργιο Διαμαντόπουλο της ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε.

Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός τομέας στην Ελλάδα“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος της εκδήλωσης ενώ ο κ. Τρέλλης αναφέρθηκε στους στόχους της Αγροτικής Καινοτομίας λέγοντας ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια “αξιοποιώντας όλα τα ψηφιακά δεδομένα και εργαλεία που υπάρχουν και δημιουργώντας τα απαραίτητα δίκτυα σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με γεωτεχνικά γραφεία, παραγωγούς και ερευνητικούς φορείς“.