8 Μαΐου 2018
Ελληνική πρωτοπορία: Το gaiasense ωριμάζει.

Επίσκεψη κλιμακίων Κομισιόν, FarmEurope και Ευρωπαϊκών συνεταιρισμών σε καλλιέργειες ευφυούς γεωργίας gaiasense στο Κιάτο Κορινθίας.

Το ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense – που εφαρμόζεται ήδη στην παραγωγή σταφυλιού στο νομό Κορινθίας – βρέθηκε στο μικροσκόπιο ευρείας συνάντησης εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, think tank και Ευρωπαίων παραγωγών.

Το σύστημα gaiasense είναι μια εξαιρετική εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα του τί μπορεί και πρέπει να γίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση,” είπε ο Pierre Bascou, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε. (DG AGRI).

Συμμετέχοντες συνάντησης ευφυούς γεωργίας στο Κιάτο
Εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Farm Europe και λοιποί συμμετέχοντες της συνάντησης του gaiasense στο Κιάτο

Στην παρουσίαση, εκτός του κυρίου Bascou, συμμετείχαν οι Yves Madre και Luc Vernet, συνιδρυτές της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Σκέψης (think tank) Farm Europe, εκπρόσωποι γαλλικών οινοποιητικών συνεταιρισμών (οινοποιοί, γεωπόνοι, τεχνικοί αμπελώνων) μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Αμπέλου και Οίνου της Copa Cogeca Thierry Coste, ο πρόεδρος και στελέχη της NEUROPUBLIC και της GAIA Επιχειρείν και μέλη του συνεταιρισμού Πήγασος / 7 Grapes που φιλοξένησε τη συνάντηση.

Στο πρώτο μέρος, ο Πρόεδρος της NEUROPUBLIC Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense και τον πρωτοποριακό τρόπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τον οποίο συνδυάζει τεχνολογικά δεδομένα με την επιστημονική γνώση των συμβούλων και την εμπειρία των παραγωγών ωστε να παράγει πιστοποιημένες συμβουλές που μειώνουν τις εισροές και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυξάνουν τα κέρδη και την ποιότητα της παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Πήγασος / 7 Grapes Μάρκος Λέγγας εστίασε στα συγκεκριμένα οφέλη της ψηφιοποίησης της παραγωγής σταφυλιού και την προστιθέμενη αξία που δίνει στις εξαγωγές. Έκανε επίδειξη σε πραγματικό χρόνο της απεικόνισης και της αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγει το gaiasense και τα ψηφιακά του εργαλεία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει ο καλλιεργητής από την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντί αποσπασματικών τεχνικών λύσεων.

Ακολούθησε επίσκεψη σε αμπελώνα του συνεταιρισμού που συμμετέχει στο δίκτυο ευφυούς γεωργίας του gaiasense στην περιοχή. Εκεί ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος περιέγραψε τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά των εγκατεστημένων τηλεμετρικών σταθμών και απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητές και την επεκτασιμότητά τους.

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος περιγράφει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά των εγκατεστημένων τηλεμετρικών σταθμών στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε αμπελώνα της περιοχής

Γνωρίζω καλά το σύστημα gaiasense και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ε.Ε. που να εφαρμόζει την καινοτομία με τόσο συστηματικό και εκτεταμένο τρόπο όπως το gaiasense στην Ελλάδα,” είπε ο Yves Madre, συνιδρυτής της Farm Europe – ίσως του πλέον αξιόπιστου think tank της Ε.Ε. για τη Γεωργία.

Το βασικό πλεονέκτημα που εντόπισαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων παραγωγών είναι η δυνατότητα που το gaiasense δίνει ακόμα και στις μικρές καλλιέργειες να ωφεληθούν από μια μεγάλη επένδυση στη γνώση και την τεχνολογία χωρίς να συμμετάσχουν στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης του συστήματος. Ένα στοιχείο που κάνει το gaiasense εφαρμόσιμο σε καλλιέργειες χωρών της νότιας Ευρώπης που χαρακτηρίζονται από μικρό κλήρο.

Γνωρίζω καλά το σύστημα gaiasense και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ε.Ε. που να εφαρμόζει την καινοτομία με τόσο συστηματικό και εκτεταμένο τρόπο όπως το gaiasense στην Ελλάδα.

Yves Madre, Συνιδρυτής της Farm Europe

Στο κλείσιμο της συνάντησης έγινε συζήτηση για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή σταφυλιού. Οι εκπρόσωποι των γαλλικών οινοποιητικών συνεταιρισμών παρουσίασαν τα μεγέθη, τη δυναμική αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης με τη χρήση νέων τεχνολογιών και της συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει τεχνογνωσία και συμβουλευτική σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν αμπελοκαλλιέργεια“, είπε ο Yves Madre της Farm Europe.

Συζήτηση συμμετεχόντων στη συνάντηση του Κιάτου
Εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Farm Europe, και παραγωγοί σταφυλιού από την Ελλάδα & τη Γαλλία συζητούν στο Κιάτο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αμπελοκαλλιέργειας

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον πρωτοποριακό τρόπο που εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή προτεραιότητα της ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα η οποία εκτός από βελτίωση στα εισοδήματα των παραγωγών και την ανακούφιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι σε θέση να πιστοποιήσει εκμεταλλεύσεις και να διευκολύνει την εφαρμογή των μέτρων αλλά και τη ροή χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ.

Η μετάβαση προς μια ψηφιακή γεωργία είναι κάτι που θα υποστηρίξει η Ε.Ε. έμπρακτα”, είπε ο κύριος Bascou της DG AGRI, “μέσω των απαραίτητων πόρων και μέτρων, που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να έχουν στη διάθεσή τους συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας”.