2 Απριλίου 2019
Η ευφυής γεωργία στο επίκεντρο εκδήλωσης της Αγροτικής Καινοτομίας

Το ΚΕΑ Ημαθίας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση της εταιρείας “Αγροτική Καινοτομία” την Παρασκευή 29 Μαρτίου στα γραφεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων στο Μακροχώρι Βέροιας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αγροτικής Καινοτομίας κ. Γιαννακάκη, του Αντιπροέδρου κ. Κακαφίκα και των Μελών Δ.Σ. κ.κ. Χατζηπαπαδόπουλου και Σδράκα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής του gaiasense κ. Χατζηπαπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

Η τεχνολογία στη γεωργία στις μέρες μας έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας, δεν είναι όμως ο αυτοσκοπός, και η Αγροτική Καινοτομία πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Βάζει το ρόλο της τεχνολογίας σαν καταλύτη και ο στόχος είναι η αύξηση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού σε συνδυασμό και με τη βελτίωση ποιότητας προϊόντος αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιτυγχάνει η τεχνολογία από μόνη της. Απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να συμβεί αυτό, είναι να συλλειτουργήσουν οι γεωργικοί σύμβουλοι μαζί με τους παραγωγούς, και με τη σημαντική συνεισφορά των ερευνητικών κέντρων και επιστημόνων γιατί στη χώρα μας η αγροτική έρευνα έχει πολύ μεγάλη ιστορία με πολλά αποτελέσματα και διακεκριμένους επιστήμονες.

Το αρνητικό για την έρευνα αυτή είναι ότι δεν έχει αξιοποιηθεί στον παραγωγικό κόσμο. Η Αγροτική Καινοτομία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία ως καταλύτη μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό των επαγγελματιών γεωργικών συμβούλων, να γεφυρώσει το χάσμα με την επιστημονική έρευνα που βρίσκεται στα αρχεία και τα κιτάπια των διαφόρων πανεπιστημίων και να τη βάλει σε εφαρμογή. Σε εφαρμογή για όλους τους παραγωγούς ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους ή μεγέθους εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος μίλησε για τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους παραγωγούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος. Επισήμανε το ρόλο των δεδομένων που συλλέγει από διάφορες πηγές το σύστημα gaiasense, εξηγώντας τη σημασία του συνδυασμού των δορυφορικών δεδομένων με τις σημειακές μετρήσεις, αλλά και με τους άλλους τύπους δεδομένων για τη λειτουργία των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του συστήματος.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας, αναδεικνύοντας το ρόλο του γεωργικού συμβούλου στη διαδικασία και παρουσίασε τη νέα εξατομικευμένη υπηρεσία γεωργικών προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα. Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών, ο οποίος βασίζεται σε ετήσια συνδρομή που εκτιμάται ως ένα ποσοστό από το όφελος που θα έχει ο παραγωγός από την εφαρμογή των υπηρεσιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο πλήρες άρθρο του Verianet.gr.