17 Απριλίου 2018
Ημέρες Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή της Στερεάς Ελλάδας: το gaiasense σε αμπέλι και βαμβάκι

Η η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. διοργάνωσαν θεματική ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στη Λιβαδειά, με θέμα την ανάδειξη του δυναμικού καινοτομίας στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εστιάζοντας στο κρασί & τα προϊόντα αμπέλου, τα κηπευτικά και το βαμβάκι.

Ημέρες Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή της Στερεάς ΕλλάδαςΠρόκειται για την πρώτη από μία σειρά πέντε (5) σχετικών ενημερωτικών ημερίδων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων από τις 14 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου και δίνουν έμφαση σε διαφορετικές ομάδες προϊόντων. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αποσκοπούν στην ενημέρωσή τους σχετικά με δράσεις καινοτομίας στο χώρο της αγροδιατροφής, τη δικτύωση και τη συλλογή απόψεων που θα συμβάλλουν στη χάραξη της στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ημέρες Αγροδιατροφής Στερεά Ελλάδα-ΠρόγραμμαΚατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δρ. Βασίλης Πρωτονοτάριος, Υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Δικτύωσης της NEUROPUBLIC αλλά και του gaiasense, παρουσίασε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense ως μια καινοτόμο προσέγγιση για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Η παρουσίαση εστίασε στον τρόπο που λειτουργεί το gaiasense, τα οφέλη που παρέχει σε παραγωγούς, γεωργικούς συμβούλους, ερευνητές και καταναλωτές και στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει δεδομένα, νέες τεχνολογίες, επιστημονική γνώση και πρακτική εμπειρία για την υποστήριξη των παραγωγών στη λήψη αποφάσεων στο χωράφι.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του gaiasense στην καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού και του βαμβακιού, προϊόντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, αναφέροντας στοιχεία σχετικά με το όφελος που είχαν οι παραγωγοί από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας.

Παρουσίαση gaiasense ΛιβαδειάΣτο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες θεματικές συνεδρίες για το κρασί και τα προϊόντα αμπέλου, τα κηπευτικά και το βαμβάκι. Στο πλαίσιο της τελευταίας έγινε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το gaiasense μπορεί να υποστηρίξει τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Ορχομενού σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα στη βαμβακοκαλλιέργεια.