2 Μαΐου 2018
Ημέρες Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή της Στερεάς Ελλάδας: το gaiasense στην καλλιέργεια της ελιάς

Το gaiasense παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης κατά σειρά θεματικής ημερίδας που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο “Ημέρες Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή της Στερεάς Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στην Άμφισσα και είχε ως αντικείμενο την ελιά, το ελαιόλαδο και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Ημέρες Αγροδιατροφής Στερεά Ελλάδα-ΠρόγραμμαΟ Δρ. Βασίλης Πρωτονοτάριος, Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του gaiasense και της NEUROPUBLIC, αναφέρθηκε στο gaiasense ως ένα σύστημα ευφυούς γεωργίας τεσσάρων διαστάσεων, το οποίο αξιοποιεί και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο δεδομένα, πληροφορίες, επιστημονική γνώση, πρακτική εμπειρία και σύγχρονες τεχνολογίες για να υποστηρίξει τον ελαιοπαραγωγό στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή του.

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης εστίασε στη συνεργασία του gaiasense με την εταιρεία Yanni’s Olive Grove και στα οφέλη που έχει αποκομίσει ο παραγωγός από τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της παραγωγής του, τον καλύτερο έλεγχο των εχθρών της ελαιοκαλλιέργειας και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Ο κ. Πρωτονοτάριος προσκάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας του gaiasense μέσω της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται στην ιστοσελίδα. Μετά το τέλος της παρουσίασης, ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την παραγωγή τους (εστιάζοντας σε θέματα άρδευσης και θρέψης) και στην ανάγκη υποστήριξης προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Το gaiasense ήταν η μία από τις δύο καινοτόμες λύσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα με εφαρμογή στην καλλιέργεια της ελιάς που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στη δεύτερη ενότητά της πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους καθηγητές κ.κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη (Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ) και Δημήτρη Κουρέτα (Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) σχετικά με καινοτόμα προϊόντα ελαιολάδου και την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων αντίστοιχα.