22 Απριλίου 2019
Ημερίδα “Αγροτοδιατροφή – Προκλήσεις & Προοπτικές” και ευφυής γεωργία

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Αγροδιατροφή – Προκλήσεις και Προοπτικές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές, από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό χώρο, αναγνώρισαν την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα μέσω της εισαγωγής καινοτομίας και νέων τεχνολογιών καθώς και την αξιοποίηση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης στο χώρο της γεωργίας.

Ημερίδα Αγροτοδιατροφής Τράπεζας Πειραιώς

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο επικεφαλής του gaiasense και Πρόεδρος της NEUROPUBLIC Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην 4η Ενότητα της Ημερίδας, με τίτλο “Εκπαίδευση και Καινοτομία“. Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ευφυή γεωργία και στο παράδοξο αυτή να αποτελεί έναν όρο που αναφέρεται πλέον πολύ συχνά, ενώ την ίδια στιγμή η εφαρμογή της σε παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ημερίδα Αγροτοδιατροφής Τράπεζας ΠειραιώςΌπως ο ίδιος ανέφερε, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προτάσσει την ευφυή γεωργία ως απάντηση στο διπλό στόχο οικονομικής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικών επιδόσεων. αλλά η υιοθέτησή της σε χώρες με μικρό και κατακερματισμένο κλήρο, αλλά και κακή οικονομική κατάσταση των παραγωγών όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει προφανείς δυσκολίες.

Ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας του gaiasense, επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές ακόμη και από μικροκαλλιεργητές καθώς τους απαλλάσσει από την ανάγκη επένδυσης σε ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και από την ανάγκη χρήσης πολύπλοκων ψηφιακών εργαλείων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα μπορείτε να βρείτε στο Τεύχος 14 (PDF) του περιοδικού ΕΠΙ ΓΗΣ.