Χαρακτηριστικά

Σχεδιασμός οργάνωση & παρακολούθηση

Στο gaiasense app, κάθε αγροτεμάχιο έχει τη δική του «σελίδα». Τώρα, μπορείς να σχεδιάσεις μόνος σου εύκολα και γρήγορα το κάθε χωράφι σου, να προσθέσεις όνομα, έκταση και καλλιέργεια για να τα οργανώσεις και να τα παρακολουθείς καλύτερα. Στον χάρτη της καρτέλας, σχεδιάζεις με το δάκτυλο την περίμετρο του αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή στο χωράφι σου, επιλέγοντας το κουμπί της τοποθεσίας, ο χάρτης επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι, η διαδικασία της χαρτογράφησης και της καταχώρησης του χωραφιού γίνεται ακόμα πιο απλή, ενώ με ένα «κλικ» στην οθόνη βλέπεις όλες τις πληροφορίες που αντιστοιχούν στο καθένα.

Εξειδικευμένες πληροφορίες

Κάθε αγροτεμάχιό σου εμφανίζεται στην εφαρμογή με τη δορυφορική του εικόνα. Πατώντας στην εικόνα του, μπορείς να έχεις στα χέρια σου τις εξής πληροφορίες για το καθένα: δείκτη βλάστησης, υδατικούς δείκτες, ημεροβαθμούς ανάπτυξης, ώρες ψύχους, πρόγνωση καιρού, καταλληλότητα ψεκασμών. Έτσι, ξέρεις τι γίνεται σε κάθε αγροτεμάχιό σου, με απλό και κατανοητό τρόπο και με μια ματιά στο κινητό σου. Τι σου προσφέρει; Να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις για την παραγωγή σου και να κάνεις τη δουλειά σου πιο εύκολα και πιο αποδοτικά.

Τώρα, η κάθε καλλιέργεια και το κάθε χωράφι βρίσκονται κυριολεκτικά στο χέρι σου!
Εύκολα και γρήγορα, από το κινητό σου μπορείς να προσθέσεις σε κάθε αγροτεμάχιο όνομα, έκταση και είδος καλλιέργειας, αλλά και να αλλάξεις τις διαστάσεις και τα όριά του, ανά πάσα στιγμή.
Με το gaiasense app, όλες οι διαδικασίες παραμετροποίησης του κάθε αγροτεμαχίου πραγματοποιούνται σε ελάχιστο χρόνο, με τρόπο απλό και κατανοητό.

Καταχώριση των εργασιών σε ψηφιακό ημερολόγιο

Το gaiasense και η εφαρμογή gaiasense app σου δίνουν τη δυνατότητα να κρατάς ένα ψηφιακό ημερολόγιο εργασιών, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις δουλειές που κάνεις στο χωράφι. Άρδευση, φυτοπροστασία, λίπανση (διαθέτει ενημερωμένες βάσεις δεδομένων των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων), συγκομιδή, καλλιεργητικές φροντίδες και διαχείριση εδάφους, όλα καταχωρούνται με τρόπο εύχρηστο και απλό στο κινητό, μέσα από την εφαρμογή.
Έτσι, έχεις άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες όλες τις καλλιεργητικές εργασίες, σε κάθε αγροτεμάχιό σου, αναλυτικά.

Εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη

Η εφαρμογή gaiasense app σού δίνει τρίωρη πενθήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή σου και όχι για όλο τον νομό. Μάλιστα, τα στοιχεία που παρέχει είναι ακριβείας και σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο των αγρομετεωρολογικών σταθμών και έτσι έχεις εικόνα για τις καιρικές συνθήκες στο χωράφι σου χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθείς μια πλειάδα από sites, applications ή δελτία για να δεις κατά προσέγγιση τι καιρό θα κάνει αύριο.

Αξιόπιστες προγνώσεις με πάνω από 400 αγρομετεωρολογικούς σταθμούς

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος gaiasense της NEUROPUBLIC σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες μετεωρολογικών προγνώσεων είναι το εκτεταμένο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδος. Τα δεδομένα που συλλέγουν αυτοί οι σταθμοί αφομοιώνονται στις προγνώσεις του gaiasense και έτσι αυξάνουν κατακόρυφα την ακρίβεια των προβλέψεων και, κατά συνέπεια, την αξιοπιστία τους.
Αυτη τη στιγμή, το δίκτυο έχει ξεπεράσει τους 400 σταθμούς και ο προγραμματισμός είναι να υπερδιπλασιαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το gaiasense app σε προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, παγετός, έντονη βροχόπτωση, καύσωνας κ.λπ. 48 ώρες πριν συμβούν!
Ακόμη και αν αυτή η πιθανότητα είναι χαμηλή, της τάξης του 10%, θα σου έρθει ειδοποίηση στο κινητό σου με την πιθανή ώρα εμφάνισης του φαινομένου. Έτσι, έχεις χρόνο να λάβεις μέτρα προκειμένου να προστατεύσεις την καλλιέργειά σου.

Δείκτης καταλληλότητας ψεκασμών

Τα στατιστικά δείχνουν ότι 2 στους 3 ψεκασμούς (66%) μιας καλλιεργητικής περιόδου μπορεί να είναι περιττοί ή λανθασμένοι. Με το gaiasense app, όμως, γνωρίζεις πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να ψεκάσεις και δεν κάνεις λάθος. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει: α) μείωση του κόστους παραγωγής, αφού γλυτώνεις τους περιττούς ψεκασμούς, β) μεγαλύτερη προστασία της καλλιέργειας σου, αφού η φυτοπροστασία σου γίνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο, γ) καλύτερης ποιότητας παραγωγή, αφού χρησιμοποιείς λιγότερα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, κερδίζεις πολύτιμο χρόνο από τις λιγότερες επισκέψεις στο χωράφι σου και προστατεύεις το περιβάλλον από τα περιττά αγροχημικά.

Πώς τα καταφέρνει αυτά το gaiasense; Συνδυάζοντας τις μετεωρολογικές προγνώσεις καιρού με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επηρεάζουν την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των ψεκασμών. Ο υπολογισμός της καταλληλότητας ψεκασμού γίνεται για κάθε αγροτεμάχιο σου ξεχωριστά και για κάθε τρίωρο, μέσα στις επόμενες 5 ημέρες της πρόγνωσης. Και εμφανίζεται στην οθόνη της πρόγνωσης καιρού με μια απλή χρωματική κλίμακα.
Για παράδειγμα, όταν υπάρχει πρόγνωση για δυνατούς ανέμους, οι συνθήκες ψεκασμού είναι αναποτελεσματικές έως και επικίνδυνες. Το gaiasense υπολογίζει τα παραπάνω δεδομένα και εμφανίζει κόκκινο (δηλαδή ότι οι συνθήκες απαγορεύουν την πραγματοποίηση ψεκασμών) σε εκείνο το χρονικό διάστημα. Μάλιστα, στα κόκκινα χρονικά διαστήματα η εφαρμογή σου δείχνει επιπλέον και το λόγο που δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός.
Αντίθετα, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, εμφανίζεται πράσινο (οι συνθήκες είναι ιδανικές) ή και ανοιχτό πράσινο/χακί που δείχνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά επιτρέπουν την πραγματοποίηση ψεκασμών.

 

Το gaiasense, αξιοποιώντας τις εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), παίρνει νέα εικόνα για το κάθε χωράφι κάθε 5 ημέρες.

Με αυτές τις δορυφορικές εικόνες και τον δείκτη βλάστησης μπορείς απλά και γρήγορα αν η καλλιέργειά σου κινδυνεύει.

Συγκεκριμένα, μπορείς να εντοπίσεις ζιζάνια σε χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που μέσα από τις εικόνες παρατηρηθεί βλάστηση σε περιόδους που το χωράφι είναι ακαλλιέργητο, τότε πρόκειται για ζιζάνια που θα πρέπει να καταπολεμηθούν πριν από την επόμενη σπορά.

Επιπρόσθετα, ο δείκτης μπορεί να αποτυπώσει προβλήματα στην άρδευσης, επιπτώσεις από φυσικά φαινόμενα (καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες κ.λπ.).

 

Εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο)
Με την ETo μπορείς να ξέρεις ποια ημέρα ή εβδομάδα η καλλιέργειά σου χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο νερό. Πώς μπορείς να το μάθεις αυτό; Απλά, συγκρίνοντας την ημερήσια απώλεια νερού (δείκτης ΕΤο) από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Υψηλότερες τιμές σημαίνει ότι η καλλιέργειά σου έχασε μεγάλη ποσότητα νερού και πιθανότατα την επόμενη ημέρα ή εβδομάδα να χρειάζεται περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ΕΤο δε σου λέει ποια είναι η ακριβής ποσότητα του νερού που χρειάζεται. Μπορείς, όμως, να τη μάθεις με σύνδεση στο πακέτο gaiasense2, όπου μεταξύ άλλων υπολογίζεται και η εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας ΕΤc, που μετράει την απώλεια νερού σε συγκεκριμένη καλλιέργεια και συγκεκριμένες συνθήκες εδάφους και μικροκλίματος του αγροτεμαχίου, αλλά και του συστήματος άρδευσης..

Βροχόπτωση
Με την βροχόπτωση μπορείς να μάθεις πόση βροχή συγκεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η βροχόπτωση, όπως και η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), μετριέται σε χιλιοστόμετρα ύψους (mm – ισοδύναμο με κυβικά μέτρα ανά στρέμμα), τα οποία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Υψηλές τιμές βροχόπτωσης σε ένα συγκεκριμένο 24ωρο σημαίνει ότι η βροχή που έπεσε στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αύξησε σημαντικά την υγρασία και δεν χρειάζεται να ποτίσεις.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες αρδευτικού νερού έως και 43% αν αξιοποιήσεις κατάλληλα τις πληροφορίες από τους υδατικούς δείκτες του gaiasense1. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει: α) μείωση του κόστους παραγωγής, αφού γλυτώνεις αρδευτικό νερό από τα περιττά ποτίσματα, β) μεγαλύτερη προστασία της καλλιέργειάς σου, αφού η επιπλέον υγρασία μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυκήτων, και γ) καλύτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Ημεροβαθμοί ανάπτυξης
Οι ημεροβαθμοί ανάπτυξης δείχνουν πόσες ώρες θερμοκρασίας έχει «συσσωρεύσει» ένα φυτό. Όσο περισσότερες είναι οι ώρες αυτές, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί αυτό το φυτό.
Σε τι εξυπηρετούν; Με τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά αγροτεμάχια ή καλλιεργητικές περιόδους και να καταλάβεις σε ποιες περιπτώσεις θα έχεις πρώιμη ή όψιμη σοδειά. Και έτσι να οργανώσεις καλύτερα τις εργασίες σου, ώστε να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο.
Για να ξεκινήσει το gaiasense app να μετρά τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να προσδιορισθεί το χρονικό σημείο εκκίνησης της καλλιέργειας. Στις πολυετείς καλλιέργειες συνήθως αυτό είναι μετά τον λήθαργο και στις μονοετείς, αμέσως μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση.
Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να εισάγεις τις ημερομηνίες εκκίνησης για κάθε αγροτεμάχιο που έχεις δηλώσει στην εφαρμογή. Στη συνέχεια το σύστημα θα αρχίσει να καταγράφει τους βαθμούς θερμοκρασίας ανά ώρα, πάνω από το αρχικό σημείο ανάπτυξης.

Ώρες ψύχους
Οι ώρες ψύχους είναι το χρονικό διάστημα χαμηλών θερμοκρασιών που χρειάζονται αρκετά είδη οπωροφόρων δέντρων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να διακόψουν τον λήθαργο και να είναι σε θέση να ανθίσουν και να βλαστήσουν την άνοιξη.
Το gaiasense app υπολογίζει αυτόματα τις ώρες ψύχους ξεχωριστά, για κάθε καλλιέργεια και αγροτεμάχιο που έχεις εισάγει, μέσα από την ακριβή καταγραφή της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στην κάθε περιοχή.
Τι μπορείς να καταλάβεις βλέποντας τις ώρες ψύχους στο τέλος του χειμώνα; Οι ώρες ψύχους σε ενημερώνουν για το αν η καλλιέργεια σου θα καθυστερήσει ή όχι να βγει από τον λήθαργο, και ακόμα αν θα παρουσιάσει πρόβλημα στην άνθηση και στην καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση έχεις μια έγκαιρη ένδειξη για το τι πρέπει να κάνεις.

 

Δείκτης βλάστησης (NDVI) & δορυφορικές εικόνες
Το gaiasense app υπολογίζει τον δείκτη (NDVI) αξιοποιώντας τις εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο οποίος παίρνει νέα εικόνα κάθε 5 ημέρες. Με αυτές τις δορυφορικές εικόνες και τον δείκτη βλάστηση μπορείς απλά και γρήγορα να δεις πόσο «ζωηρό» είναι το χωράφι σου.
Με λίγα λόγια, όσο πιο πράσινο είναι το χρώμα στη δορυφορική εικόνα, τόσο η τιμή του δείκτη μεγαλώνει και πλησιάζει το 1. Όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ το χρώμα, τόσο η τιμή του του δείκτη μικραίνει και πλησιάζει το 0. Αν, λοιπόν, δεις κάποια διαφοροποίηση του χρώματος σε περισσότερες από μία εικόνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αξίζει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση.

Δείκτης βλάστησης & εντοπισμός ζιζανίων
Μια επιπλέον δυνατότητα που σου δίνει ο δείκτης βλάστησης είναι ο εντοπισμός ζιζανίων σε χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που μέσα από τις εικόνες παρατηρηθεί βλάστηση σε περιόδους που το χωράφι είναι ακαλλιέργητο, τότε πρόκειται για ζιζάνια που θα πρέπει να καταπολεμηθούν πριν την επόμενη σπορά.

Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στην άρδευση
Παρακολουθώντας τις δορυφορικές εικόνες με τον δείκτη βλάστησης (NDVI) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα ανομοιομορφίας στο σύστημα άρδευσης και να τα διορθώσεις.

Δείκτης βλάστησης & προβλήματα στη λίπανση
Παρακολουθώντας πώς μεταβάλλεται ο δείκτης βλάστησης σε κάθε αγροτεμάχιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Αν με μια επίσκεψη στο χωράφι σου δεις ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε με το πότισμα, αλλά ούτε και προσβολή από εχθρούς και ασθένειες, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη λίπανση και με μια διόρθωση να λυθεί.

 

Η ιδανική καλλιέργεια για το χωράφι σου
Το gaiasense app αξιοποιεί κλιματικά δεδομένα καθώς και δεδομένα εδαφολογικού χάρτη που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα, για να βρει την εδαφοκλιματική καταλληλότητα του αγροτεμαχίου σου.
Η εδαφική καταλληλότητα δείχνει κατά πόσο οι συγκεκριμένες εδαφολογικές συνθήκες που ισχύουν στο χωράφι σου, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ευνοούν ή δυσχεραίνουν την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας.
Με περισσότερες από 140 καλλιέργειες ταξινομημένες με βάση την εδαφική καταλληλότητα, μπορείς πλέον να γνωρίζεις με σαφήνεια και ακρίβεια ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν στο χωράφι σου ή ποια χωράφια σου είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Η εδαφική καταλληλότητα της εφαρμογής gaiasense app μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πρώτη ένδειξη για την καταλληλότητα καλλιεργειών. Ειδικά αν δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία των αποδόσεών της στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σε καμία, ωστόσο, περίπτωση η ένδειξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ορθές πρακτικές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας μια καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη συμβουλή έμπειρου γεωπόνου.

Ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά σου

Η αναλυτική καταγραφή των καλλιεργητικών εργασιών στο ημερολόγιο του gaiasense app δίνει τη δυνατότητα να έχεις συνεχώς, γρήγορα και εύκολα, έγκυρη εικόνα για το χωράφι και την καλλιέργειά σου. Πότε και πόσο πότισες και σε ποιο χωράφι, τι είδους λίπασμα χρησιμοποίησες, αν έχεις κλαδέψει, πόση ήταν η συγκομιδή σου στο κάθε αγροτεμάχιο και άλλες πολλές πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις για την παραγωγή σου και να κερδίζεις τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Αποτέλεσμα; Μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την παραγωγή σου.

Πιο «πράσινη» παραγωγή

Έχοντας λεπτομερή εικόνα για τις καλλιεργητικές εργασίες στα χωράφια σου, θα μπορείς να ρυθμίζεις καλύτερα και πιο ορθολογικά τη λίπανση, το πότισμα και τη φυτοπροστασία –μεταξύ άλλων. Κατά συνέπεια, θα καταφέρεις να μειωθούν τα κόστη και οι περιττές απώλειες σε πόρους. Έτσι, «πρασινίζεις» την παραγωγή σου και συμβαδίζεις με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ.

Ιστορικό των καλλιεργητικών εργασιών

Μπορείς μπαίνεις στην εφαρμογή από το κινητό σου και να ανατρέχεις στο ιστορικό των εργασιών σου, χωρίς κόπο. Αποτέλεσμα; Μπορείς να βλέπεις ανά πάσα στιγμή σε ποιο χωράφι σου έκανες ποια εργασία, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες και να κανονίζεις ανάλογα μελλοντικές παρεμβάσεις.

Υποστήριξη σε περιβάλλον cloud

Όλα τα αρχεία της εφαρμογής φυλάσσονται με ασφάλεια σε υποδομή cloud και έτσι είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ούτε το ημερολόγιο ούτε το ιστορικό σου από το gaiasense app.

Το gaiasense δίνει στον παραγωγό ένα επιπλέον «εργαλείο», πλήρως συμβατό με τα συστήματα πιστοποίησης. Το μητρώο εισροών/εκροών περιλαμβάνει αναλυτική λίστα ενώ μπορεί να υποστηρίξει και παραστατικά αγοράς (από σπόρους και λιπάσματα, μέχρι πρώτες ύλες κ.λπ.) και πώλησης (κυρίως προϊόντα της εκμετάλλευσης κ.ά.).
Έτσι, δημιουργείται μια λεπτομερής καταγραφή και ένα πολύ χρήσιμο ιστορικό της λειτουργίας κάθε εκμετάλλευσης που θα βοηθήσουν τον αγρότη να έχει πάντα, στην οθόνη του κινητού του, όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να την διαχειρίζεται πιο ορθά.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σου
Έχεις ερωτήσεις για την ευφυή γεωργία; Θέλεις να μάθεις πώς να αξιοποιήσεις καλύτερα την εφαρμογή gaiasense app; Κανένα πρόβλημα! Μπες στο gaiasense app, πήγαινε στον ψηφιακό οδηγό και βρες όλες τις απαντήσεις. Για την άρδευση, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία, την ευφυή γεωργία και όλα τα άλλα αγροτικά θέματα που σε απασχολούν καθημερινά.
Με το gaiasense app έχεις μια ψηφιακή «εγκυκλοπαίδεια» της αγροτικής παραγωγής και της ευφυούς γεωργίας, στο χέρι σου!

Χάρη στο μεγαλύτερο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στην ελληνική ύπαιθρο και στην πλατφόρμα πρόγνωσης καιρού Smart Weather by gaiasense, μπορείς να έχεις αξιόπιστη 5ήμερη πιθανολογική πρόγνωση καιρού συγκεκριμένα στο χωράφι σου και όχι σε ολόκληρο τον Νομό.
Επιπλέον, το σύστημα σου παρέχει έγκαιρες ειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα πολύ πριν εμφανιστούν.

Το gaiasense app και, συγκεκριμένα, η πλατφόρμα πρόγνωσης καιρού Smart Weather by gaiasense παρέχει στους συνδρομητές και 24ωρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες σε όλο το δίκτυο gaiasense.
Έτσι, μπορείς να έχεις εικόνα τι γίνεται όχι μόνο στην καλλιέργεια και την περιοχή σου, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια.

Χάρη στο gaiasense app μπορείς να λαμβάνεις Ισοζύγιο Θρεπτικών Στοιχείων για το αγροτεμάχιο της επιλογής σου.

Τι σημαίνει αυτό;

Η υπηρεσία της Συμβουλής Θρέψης αναλύει την γονιμότητα του εδάφους στο αγροτεμάχιο τόσο στις βασικές ιδιότητες του εδάφους όσο και στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Υπολογίζει τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων και τις αντιπαραβάλλει με τις ανάγκες τις καλλιέργειας. Εάν οι ανάγκες δεν καλύπτονται από το έδαφος, προχωρά σε συμβουλή προσθήκης των στοιχείων που υπολείπονται. Για την προσθήκη των στοιχείων προτείνονται τα κατάλληλα λιπάσματα, η ακριβής δοσολογία και ο χρόνος εφαρμογής τους για βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, πάντα με έμφαση στην προστασία των φυσικών πόρων.

Πώς θα υπολογίσεις το Ισοζύγιο

Συνδέσου στο gaiasense app. Στην αρχική σελίδα, μέσα από το μενού, μπορείς να επιλέξεις «Έκδοση Ισοζυγίου Θρεπτικών Στοιχείων». Θα εμφανιστεί η λίστα των αγροτεμαχίων σου, απ’ όπου μπορείς να επιλέξεις αυτό για το οποίο επιθυμείς να λάβεις το Ισοζύγιο. Στη συνέχεια, επιλέγεις μια καλλιέργεια από αυτές που εκτελούνται στο συγκεκριμένο χωράφι επί του παρόντος. 

Κατόπιν, επιλέγεις μια εδαφική ανάλυση advanced πακέτου από τις διαθέσιμες. Προτείνουμε να προτιμήσεις την εδαφική ανάλυση που ταιριάζει καλύτερα χρονολογικά με το διάστημα που θα επιλέξεις στη συνέχεια.

Τέλος, διαλέγεις το χρονικό διάστημα για το οποίο σε ενδιαφέρει να υπολογίσεις το Ισοζύγιο Θρεπτικών Στοιχείων. Το χρονικό εύρος που μπορείς να επιλέξεις, έχει οριστεί ώστε να μην ξεπερνά το ένα έτος (365 ημέρες) και να εμπεριέχει μία καλλιεργητική περίοδο.

Πατώντας «Έκδοση» λαμβάνεις αναφορά για το εν λόγω Ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι αφού εκτιμηθούν οι Ανάγκες Καλλιεργητικής Περιόδου, εμφανίζονται οι Εφαρμογές Λίπανσης που έχεις καταγράψει, για το διάστημα της επιλογής σου. Το τελικό Ισοζύγιο Θρεπτικών Στοιχείων και ο αντίστοιχος Χαρακτηρισμός, προκύπτουν από την αντιπαραβολή των Αναγκών με το σύνολο των Εφαρμογών.

Εάν το σύνολο κάποιου στοιχείου που προστέθηκε υπερκαλύπτει τις ανάγκες της καλλιέργειας για την επιλεγμένη καλλιεργητική περίοδο, τότε θα δοθεί στο Ισοζύγιο ο χαρακτηρισμός «Πλεόνασμα». Εάν, αντιθέτως, υπολείπεται των αναγκών, θα χαρακτηριστεί ως «Έλλειψη», και εάν οι ανάγκες έχουν καλυφθεί επακριβώς, δίνεται ο χαρακτηρισμός «Ουδέτερο Ισοζύγιο».

* Σημείωση: Η υπηρεσία του Ισοζυγίου Θρεπτικών Στοιχείων προϋποθέτει πως για το αγροτεμάχιο της επιλογής σου έχει ήδη καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του gaiasense, από εσένα ή τον γεωργικό σου σύμβουλο, μια εδαφική ανάλυση πλήρους πακέτου (advanced). Σε διαφορετική περίπτωση η εντολή δεν θα μπορέσει να εκτελεστεί.

Χάρη στο gaiasense app θα μπορείς να λαμβάνεις Συμβουλή Θρέψης για όποιο αγροτεμάχιό σου επιθυμείς.

Τι σημαίνει αυτό;
Η υπηρεσία της Συμβουλής Θρέψης αναλύει την γονιμότητα του εδάφους στο αγροτεμάχιο τόσο στις βασικές ιδιότητες του εδάφους όσο και στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Υπολογίζει τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων και τις αντιπαραβάλλει με τις ανάγκες τις καλλιέργειας. Εάν οι ανάγκες δεν καλύπτονται από το έδαφος, προχωρά σε συμβουλή προσθήκης των στοιχείων που υπολείπονται. Για την προσθήκη των στοιχείων προτείνονται τα κατάλληλα λιπάσματα, η ακριβής δοσολογία και ο χρόνος εφαρμογής τους για βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, πάντα με έμφαση στην προστασία των φυσικών πόρων.

Πώς θα βγάλεις τη Συμβουλή
Συνδέσου στο gaiasense app. Στην αρχική σελίδα, μέσα από το μενού, μπορείς να επιλέξεις «Έκδοση Συμβουλής Θρέψης». Θα εμφανιστεί η λίστα των αγροτεμαχίων σου, απ’ όπου μπορείς να διαλέξεις αυτό για το οποίο επιθυμείς να λάβεις τη συμβουλή. Στη συνέχεια, επιλέγεις μια καλλιέργεια από αυτές που εκτελούνται στο συγκεκριμένο χωράφι επί του παρόντος.

Τέλος, επιλέγεις μια εδαφική ανάλυση από τις διαθέσιμες και πατώντας «Έκδοση» λαμβάνεις τη συμβουλή.

Προτείνουμε να επιλέξεις την πιο πρόσφατη εδαφική ανάλυση που έχει καταχωρηθεί, ώστε η συμβουλή που θα παραχθεί να βασίζεται σε δεδομένα που αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματική κατάσταση του εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το gaiasense app διαθέτει πληροφορίες από καταρτισμένη ψηφιακή βάση δεδομένων με τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία της καλλιέργειας αναφοράς για μια καλλιεργητική περίοδο.

* Σημείωση: Η υπηρεσία της Συμβουλής Θρέψης προϋποθέτει πως για το αγροτεμάχιο επιλογής σου έχει ήδη καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του gaiasense, από εσένα ή το γεωργικό σου σύμβουλο μια εδαφική ανάλυση πλήρους πακέτου (advanced). Σε διαφορετική περίπτωση, η εντολή δεν θα μπορέσει να εκτελεστεί.

 

Με το gaiasense μπορείς να υπολογίσεις το αποτύπωμα άνθρακα και να αποκομίσεις μακροπρόθεσμα οφέλη εφόσον συστρατευθείς στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και της εφαρμογής των γεωργικών πρακτικών, σχετιζόμενων με τη «Γεωργία Άνθρακα».

Οι πληροφορίες για τον υπολογισμό αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος, φανερώνουν ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, απαραίτητα για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος ή/και για να μετατρέψουν αυτό σε συγκρίσιμο μέγεθος σε σχέση με παρόμοιες καλλιέργειες/ αγροτεμάχια.