14 Δεκεμβρίου 2018
Παρουσίαση της Αγροτικής Καινοτομίας και ο ρόλος της Ευφυούς Γεωργίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την ανακοίνωση της Αγροτικής Καινοτομίας, της νέας πρωτοβουλίας που βασίζεται στη δημιουργική σύμπραξη του παραγωγικού (αγροτικοί συνεταιρισμοί), του επιστημονικού (γεωτεχνικά γραφεία) και του τεχνολογικού τομέαNEUROPUBLIC, ως η πιο ισχυρή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel Athens με την παρουσία περισσότερων από 200 συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων γεωτεχνικοί, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, φορείς του ευρύτερου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροδιατροφής αλλά και ερευνητές.

Παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας με τίτλο Αγροτική ΚαινοτομίαΣτο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσημα η νέα πρωτοβουλία, η μετοχική της σύσταση και οι λύσεις που θα παρέχει με σκοπό την αναμόρφωση του ελληνικού αγροτικού τομέα, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και την παροχής καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών νέου τύπου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Καινοτομίας έδωσαν το στίγμα της νέας αυτής προσπάθειας, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ώστε να συμβάλλει στην αναμόρφωση της Ελληνικής γεωργίας της αλλά και τις συγκεκριμένες λύσεις που θα παρέχει σε παραγωγούς και γεωργικούς συμβούλους. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Αγροτικής Καινοτομίας και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ν. Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρθηκε στις αδυναμίες του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα που καθιστούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του φορέα και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Νίκος Στουπής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας μορφής συμβουλευτικής για τον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα που δημιουργεί η μέχρι τώρα έλλειψή της. Από την πλευρά του, ο κ. Απόστολος Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EUROAGRO A.E. και μέλος Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του νέου φορέα και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η νέου τύπου συμβουλευτική στην Ελλάδα.

Agrotiki Kainotomia StoupisΣτο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παναγιώτης Κακαφίκας, Πρόεδρος της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας, εστίασε στο Μέτρο 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί για να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποδοτικότητά του.

Ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας στη νέα αυτή πρωτοβουλία αναδείχθηκε από τον Πρόεδρο της NEUROPUBLIC Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας κ. Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο, ο οποίος παρουσίασε μετρήσιμα αποτελέσματα από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense σε διάφορες καλλιέργειες και ανέδειξε τη σημασία του γεωργικού συμβούλου στην αξιοποίηση των υπηρεσιών αυτών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το gaiasense συνδυάζει την τεχνολογία με την επιστημονική γνώση και τα ερευνητικά αποτελέσματα προκειμένου να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη γεωργική συμβουλευτική.

Agrotiki_Kainotomia_gaiasenseΕπιπλέον, με τοποθετήσεις τους ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Σπύρος Μάμαλης και ο Δ/ντης του Εργ. Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής κ. Άγγελος Πατάκας παρουσίασαν τη συμβολή της επιστήμης στην γεωργική συμβουλευτική και την ευφυή γεωργία αντίστοιχα, ενώ ο Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA Επιχειρείν κ. Δημήτρης Καπνιάς ανέδειξε την αναγκαιότητα νέου τύπου συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και γενικότερα της ψηφιοποίησης της γεωργίας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Κουφουδάκη, Δ/νοντα Συμβούλου της NEUROPUBLIC και μέλους Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας, ο οποίος παρουσίασε το όραμα της νέας πρωτοβουλίας και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί.

Οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας του συστήματος gaiasense αποτελούν τον κορμό των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχει η Αγροτική Καινοτομία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αγροτικής Καινοτομίας.