15 Μαρτίου 2023
Το gaiasense της NEUROPUBLIC σε B2B εκδήλωση στην Ιορδανία για τα συστήματα ελιάς

To δεύτερο Β2Β event για τα πολυλειτουργικά συστήματα ελιάς που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας (NARC) της Ιορδανίας, η Περιφερειακή Υπηρεσία Δασών για τη Γη και το Περιβάλλον της Σαρδηνίας (Fo.Re.S.T.A.S.) και το έργο LIVINGAGRO, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη, 14 Μαρτίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, ακαδημαϊκοί, αγρότες, συνεταιρισμοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες από τον τομέα της ελιάς και του ελαιόλαδου, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για να έρθει στο προσκήνιο η ολοένα και αυξανόμενη σημασία της αγροδασοπονίας στους ελαιώνες, να ανοίξει ο διάλογος για την τεχνολογία αιχμής στην καλλιέργεια ελιάς και να βρεθούν νέοι επιχειρηματικοί εταίροι, που ενεργοποιούνται στις χώρες της Μεσογείου.

Από την ενδιαφέρουσα ημερίδα δεν θα μπορούσε να λείπει η NEUROPUBLIC που, στο πλαίσιο ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων ελιάς μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, πρωτοπορεί με προϊόντα και υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένες για τον ελαιοπαραγωγό, όπου και αν βρίσκεται αυτός.

Μάλιστα, ο Βασίλης Πυργιώτης, Επικεφαλής Συγχρηματοδοτούμενων Έργων της ελληνικής εταιρείας Τεχνολογίας και Πληροφορικής, μίλησε για το καινοτόμο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή και την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών ώστε να μειωθούν οι εισροές και το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί το παραγόμενο προϊόν και να προστατευθεί το περιβάλλον μέσω της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα.

Πέρα, όμως, από τις δυνατότητες του gaiasense απέναντι στους εχθρούς της ελιάς αλλά και τις ιδιαίτερες προκλήσεις της εποχής όπως η κλιματική αλλαγή, ο κ. Πυργιώτης αναφέρθηκε ακόμη στο συγχρηματοδοτούμενο με την ΕΕ έργο LIFE GAIA Sense και παρουσίασε τα αποτελέσματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκειά του.

Ειδικότερα, αναλύθηκε η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε 18 περιοχές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και σε εννέα είδη καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και η ελιά. Η «ετυμηγορία» ήταν εντυπωσιακή: μετά την υιοθέτηση των συμβουλών ευφυούς γεωργίας από το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, επιτεύχθηκε πτώση του κόστους άρδευσης 20,23%, κατά μέσο όρο, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε το 33,76%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση κατά μέσο όρο της τάξεως του 21,89% στο κόστος λίπανσης που σε περιπτώσεις έφθασε και το 40,84%. Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική μείωση 33,72% και στο κόστος φυτοφαρμάκων κατά συγκεκριμένων εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, ενώ όσον αφορά στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας, ο μέσος όρος έφτασε το -20,18%. Τέλος, χάρη στις πρακτικές ευφυούς γεωργίας, παρατηρήθηκε βελτιωμένη απόδοση χρήσης αζώτου που έφτασε έως και το 30% ανάλογα με την καλλιέργεια, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο κ. Πυργιώτης παρουσίασε ακόμη δύο έργα, τα οποία συντονίζει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τα Ploutos και QuantiFarm, και στοχεύουν σε μια περισσότερο βιώσιμη γεωργία μέσω τεχνολογικών λύσεων όπως το σύστημα gaiasense που έχει βασικό ρόλο σε πιλοτικές εφαρμογές τους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μεταξύ άλλων πάνελ διακεκριμένων ομιλητών, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συντονίσουν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με φορείς και εταιρείες, αλλά και εκπροσώπους του LIVINGAGRO προκειμένου να θέσουν ερωτήσεις, να λάβουν διευκρινίσεις και να προχωρήσουν στη διεξαγωγή πιο εμπεριστατωμένων συζητήσεων με εμπειρογνώμονες.