3 Μαρτίου 2021
Το gaiasense βοηθά παραγωγούς πατάτας στη Μεσσηνία να σώσουν τη σοδειά τους από την κακοκαιρία

Το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας “Μήδεια” κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών αποδείχθηκε καταστροφικό για πολλές περιοχές της Ελλάδας, αγροτικές και μη. Χαμηλές θερμοκρασίες, παγετοί και έντονες χιονοπτώσεις έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τις υπαίθριες καλλιέργειες, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της παραγωγής.

Την ώρα που οι περισσότεροι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία μετρούσαν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην παραγωγή τους, κάποιοι συνάδελφοί τους είχαν έγκαιρη ενημέρωση για την κακοκαιρία και το χρόνο να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

 

Πρόκειται για μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», οι οποίοι χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense έλαβαν έγκαιρα προειδοποίηση για να ξεκινήσουν την αντιπαγετική διαδικασία στην καλλιέργεια της πατάτας, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να την προστατεύσουν.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα ο Γιώργος Κατσούλης, αγρότης και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», «Αποκτήσαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς δεν απωλέσαμε μέρος από την παραγωγή, δεν καταστράφηκε δηλαδή το πρωτογενές φυτό. Η καλλιέργεια της πατάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον νομό Μεσσηνίας, είναι μία καλλιέργεια απαιτητική, κοστοβόρα που χρειάζεται φροντίδα και προσοχή. Έτσι, λοιπόν, πλέον, με σύμμαχο το gaiasense και την παρουσία του στο χωράφι καταφέραμε να κινηθούμε με ακρίβεια, παρακολουθώντας τις τιμές της θερμοκρασίας στο έδαφος, στο φύλλωμα και στην ατμόσφαιρα. Είχαμε επίσης τον δείκτη της διύγρανσης του φυτού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή και με χρονική ακρίβεια ξεκινήσαμε τη μέθοδο της αντιπαγετικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, και όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να παρακολουθούμε τον καιρό και όταν κρίναμε εμείς ότι έπρεπε, θα εφαρμόζαμε τότε την αντιπαγετική προστασία, με κίνδυνο να χάσουμε την παραγωγή»

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο πλήρες άρθρο της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.