19 Μαρτίου 2019
Ευφυής γεωργία: Αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Το 2ο Αγροτικό Συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Η θεματολογία του Συνεδρίου κάλυψε όλες τις πτυχές της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι και τις εξαγωγές αλλά και γενικότερα τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία, την καινοτομία κλπ. στο χώρο του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, επικεφαλής του gaiasense και Πρόεδρος της NEUROPUBLIC ήταν ανάμεσα στους ομιλητές του Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μέσα από την ευφυή γεωργία.

ΣΑΣΟΕΕ 2019 - gaiasenseΣε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense και τις υπηρεσίες που αυτό παρέχει σε παραγωγούς και γεωργικούς συμβούλους, υποστηρίζοντάς τους στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή.

Η ευφυής γεωργία αποτελεί αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή

O επικεφαλής του gaiasense, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αξιοποιεί διαφόρων τύπων δεδομένα και επιστημονικά μοντέλα για να παρέχει στον αγρότη τη δυνατότητα να έχει εικόνα των αναγκών των καλλιεργειών του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος, να ενημερώνεται εγκαίρως για πιθανότητα προσβολής από συγκεκριμένο εχθρό ή ασθένεια και να προγραμματίζει κατάλληλα τους απαραίτητους ψεκασμούς, να αποφεύγει τη σπατάλη αρδευτικού νερού γνωρίζοντας πότε και πόσο θα πρέπει να ποτίσει, να κάνει περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε από τον κ. Χατζηπαπαδόπουλο όχι μόνο το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν οι παραγωγοί από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, αλλά και το περιβαλλοντικό που επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση των εισροών και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.