14 Μαρτίου 2018
Επιτυχημένη η εκδήλωση του gaiasense για την ευφυή γεωργία στο επιτραπέζιο σταφύλι

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για την εφαρμογή του gaiasense στην καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού στην περιοχή του Κιάτου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 μεταξύ 18.00-20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Αφοί Μάλλιου στο Κιάτο Κορινθίας. Περισσότεροι από 80 καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού παρακολούθησαν την εκδήλωση, σκοπός της οποίας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του gaiasense σε επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής αλλά και η επέκταση του δικτύου gaiasense με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Κώστα Μίχο, Υπεύθυνο Έργων Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC, ο οποίος έκανε αναφορά στην ευφυή γεωργία και στον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα μέσω του gaiasense.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του έργου Δρ. Άγγελος Πατάκας (Καθηγητής, Εργ. Φυτικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Δρ. Θωμάς Θωμίδης (Αν. Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν στην άρδευση και φυτοπροστασία του επιτραπέζιου αμπελιού αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πατάκας αναφέρθηκε στο ρόλο της άρδευσης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιού, αλλά και την ανάγκη για εξορθολογισμό της άρδευσης λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας αρδευτικού νερού. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό της βέλτιστης αρδευτικής δόσης και τον τρόπο με τον οποίο το gaiasense παρέχει συμβουλή άρδευσης στους συνεργαζόμενους παραγωγούς. Από την πλευρά του, ο κ. Θωμίδης εστίασε στους εχθρούς του επιτραπέζιου σταφυλιού και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται μετεωρολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση του κινδύνου προσβολής της καλλιέργειας από παθογόνα και την έκδοση της αντίστοιχης προειδοποίησης.

Εκδήλωση gaiasense Κιάτο 12-3-2018

Ακολούθησε παρουσίαση του κ. Γιάννη Γαλάτουλα από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος εστίασε στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των οποίων μπορεί να διευκολυνθεί η υιοθέτηση του συστήματος gaiasense, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στο κόστος των υπηρεσιών και στον τρόπο εκτίμησής του αναφέρθηκε και ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για επέκταση του δικτύου στην περιοχή προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, μέσω του δικτύου των 10 τηλεμετρικών σταθμών gaiatrons που έχουν ήδη εγκατασταθεί καλύπτεται συνολική έκταση 6.000 στρεμμάτων στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για πυκνότερο δίκτυο σταθμών.

https://www.youtube.com/watch?v=Tk_s_m9JviI

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη αναφορά του κ. Μάρκου Λέγγα, Προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Πήγασος Αγροτοδιατροφή “7 Grapes”, ο οποίος επισήμανε το ρόλο των νέων προσεγγίσεων στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων τόσο για λόγους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων όσο και για τη συμμόρφωση με τους συνεχώς αυστηρότερους κανονισμούς που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την υπολειμματικότητα αγροχημικών. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο έργο του gaiasense στην περιοχή με τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Εκδήλωση gaiasense Κιάτο 12-3-2018 Λέγγας