6 Νοεμβρίου 2018
«Μονόδρομος η ευφυής γεωργία και οι γεωργικές συμβουλές»
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ως ομιλητής αλλά και συντονιστής της συζήτησης πολιτικού πάνελ για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, η «ΥΧ» συνάντησε και συζήτησε με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ και πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ, γεωπόνο Νίκο Στουπή.

 

Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και για στην σημασία της ευφυούς γεωργίας στον αγροτικό τομέα, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Στουπής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ύπαιθρο χώρα.

Ο κ. Στουπής είπε μεταξύ άλλων:

Αν θέλουμε η χώρα μας να ανακτήσει μια θέση ανάλογη των προτερημάτων που διαθέτει στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, να μειώσει την ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών, να συμβάλλει με βαρύνοντα ρόλο το αγροτικό ΑΕΠ στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της μέσω της ανάπτυξης αγροτικής επιχειρηματικότητας, τότε ένας και μοναδικός δρόμος υπάρχει, με δύο παράλληλα, κοινής κατεύθυνσης ρεύματα:

Κατά πρώτον, το ρεύμα ενσωμάτωσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και, κατά δεύτερον, το ρεύμα της εξωστρέφειας με ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Μήπως αυτά φαντάζουν πολύ γενικά; Απαιτούν χρόνο;

Προφανώς και για να κατακτήσεις τις διεθνείς αγορές πρέπει να διαθέτεις ήδη πιστοποιημένα προϊόντα της αρεσκείας της, σε ανταγωνιστικό μάλιστα τιμολογιακό περιβάλλον. Να έχεις δημιουργήσει θεσμούς και υποδομές. Να έχεις κάνει οικονομική διπλωματία. Αυτά απαιτούν τον χρόνο τους, αλλά υποχρεούσαι να τα αναπτύξεις.

Ως προς το πρώτο, όμως, η ωριμότητα είναι εμφανής και διάχυτη. Ήδη υπάρχουν, δίπλα στα διάσπαρτα σπέρματα της εγχώριας έρευνας, έτοιμες εφαρμογές τεχνολογικές και ψηφιακού περιβάλλοντος, που έχουν ξεφύγει από τα όρια του πειραματισμού και αποτελούν αναπτυσσόμενες γενικευμένες πρακτικές, υιοθετημένες σε ευρείας κλίμακας παραγωγικά συστήματα, μεμονωμένα ή συλλογικά. Ήδη αναλαμβάνονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη ο ιδιωτικός τομέας επενδύει και προετοιμάζεται να υποδεχθεί και να «μπει στα γεμάτα» στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας.

Μιλάτε προφανώς για την ευφυή γεωργία.

Ακριβώς. Αυτό το δημιούργημα που αποτελεί τον πυρήνα των συζητήσεων του παρόντος συνεδρίου. Το πώς δηλαδή μπορεί να γίνει η αξιοποίηση όλων των δεδομένων της έρευνας και της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή, με στόχο την αύξηση των αποδόσεων, τη μείωση του κόστους, τη βελτιστοποίηση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής των αγροτών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον. Αλλά και για άλλα ανταγωνιστικά συστήματα, που σιγά-σιγά εμφανίζονται.

Μιλώ για το μεγάλο, εθνικής σημασίας διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την εγκατάσταση 6.500 μετρητικών σταθμών γεωργικού πεδίου και τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συστήματος παρακολούθησης και δυνατότητας επεμβάσεων στη γεωργική παραγωγική διαδικασία.

Μιλώ για την εμφάνιση επιχειρηματικών σχημάτων γεωτεχνικού ενδιαφέροντος, που με πυρήνα την ευφυή γεωργία θα γίνουν οι ιμάντες γενικευμένης εξάπλωσής της στον ελλαδικό χώρο, δημιουργώντας μια νέου τύπου συμβουλευτική υπηρεσία στον αγροτικό χώρo.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Στουπή στην Ύπαιθρο Χώρα, ΕΔΩ.