11 Ιουλίου 2023
Ο καύσωνας, όπως τον «βλέπει» το gaiasense της NEUROPUBLIC

Συνθήκες καύσωνα (καύσωνας CLEON) θα επικρατήσουν από την Τετάρτη (12.07.2023). Πιο αναλυτικά:

 

Την Τετάρτη 12.07.2023 η θερμοκρασία θα φτάσει:

  • στα Βόρεια Ηπειρωτικά τους 39 οC.
  • Στη Στερεά τους 38 οC, στη Θεσσαλία τους 41οC, ενώ στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 35οC.
  • Στις νησιωτικές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 33 – 35 οC.

Την Πέμπτη 13.07.2023 η θερμοκρασία εμφανίσει περαιτέρω άνοδο:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει 38οC ενώ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας θα αγγίξει τους 40οC.
  • Στη Θεσσαλία η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41οC, τη Στερεά τους 38 – 40 οC, ενώ στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές τους 38οC.
  • Στις νησιωτικές περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 – 35 οC. (Στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη 2 βαθμούς υψηλότερη).

Την Παρασκευή 14.07.2023 θα σημειωθεί κορύφωση του φαινομένου:

  • Στην Κεντρική Μακεδονία οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 41 – 42 οC. Στις υπόλοιπες βόρειες ηπειρωτικές περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 – 39 οC.
  • Στη Θεσσαλία η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει στους 43 – 44 οC, στη Στερεά τους 41 – 42 οC.
  • Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41οC, ενώ στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 – 40 oC.
  • Στις νησιωτικές περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 – 37 οC (Στα Δωδεκάνησα και τη Νότια Κρήτη 1 – 2 βαθμούς υψηλότερη).

Το Σάββατο 15.07.2023:

  • Στην Κεντρική Μακεδονία οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 41 οC. Στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 – 40οC.
  • Η θερμοκρασία στη Θεσσαλία θα ανέλθει στους 43 οC, ενώ στην Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 – 42 οC. Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ανέλθουν στους 39 – 41 οC. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 – 41 οC.
  • Στις νησιωτικές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ανέλθουν στους 38 – 39 οC.

 

Την Κυριακή, 16.07.2023, θα σημειωθεί μικρή εξασθένηση του φαινομένου. Ωστόσο, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα όρια του κινδύνου των κυριότερων καλλιεργειών από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών:

Αμπέλι: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 38°C

Βαμβάκι: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 34°C

Βερικοκιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 38°C

Καπνός: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 42°C

Καρυδιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 36°C

Ροδακινιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 38°C

Τοματιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 30°C

Πατάτα: Κίνδυνος από καύσωνα σε θερμοκρασίες Τ >= 30°C

Μέση ημερήσια θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες

Συστάσεις άρδευσης για τον καύσωνα

Η άρδευση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης των φυτών. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τις πρακτικές άρδευσης κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  1. Ποτίστε βαθιά και σπάνια: Αντί για συχνό ελαφρύ πότισμα, παρέχετε βαθύ πότισμα για να ενθαρρύνετε τα φυτά να αναπτύξουν βαθύ ριζικό σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγρασία από τα χαμηλότερα επίπεδα του εδάφους και να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θερμική καταπόνηση. Το βαθύ πότισμα συμβάλλει επίσης στην μείωση της απώλειας νερού μέσω της εξάτμισης.
  2. Ποτίστε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ: Το πότισμα κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων ωρών της ημέρας ελαχιστοποιεί την εξάτμιση και επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν αποτελεσματικά την υγρασία. Αποφύγετε το πότισμα κατά τις πιο ζεστές ώρες, καθώς το νερό μπορεί να εξατμιστεί πριν τα φυτά μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό. Επιπλέον, τα σταγονίδια του νερού πάνω στα φύλλα μπορεί να λειτουργήσουν ως κάτοπτρα, συγκεντρώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα σημείο με αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαυμάτων στους καρπούς και τα φύλλα.
  3. Χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση: Αυτή η μέθοδος άρδευσης παρέχει νερό απευθείας στη βάση των φυτών, ελαχιστοποιώντας την απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης. Η στάγδην άρδευση εξασφαλίζει επίσης ότι το νερό φτάνει πιο αποτελεσματικά στο ριζόστρωμα, προωθώντας την αποτελεσματική απορρόφηση του νερού.
  4. Παρακολουθήστε την υγρασία του εδάφους: Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφός σας για να αποφύγετε την υπερβολική ή την ανεπαρκή άρδευση. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή υγρασίας για να διαπιστώσετε αν το έδαφος βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας και προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα άρδευσης.
  5. Δώστε προτεραιότητα στα φυτά που είναι ευαίσθητα στο νερό: Εάν έχετε περιορισμένη ποσότητα αρδευτικού νερού, δώστε προτεραιότητα στο πότισμα φυτών υψηλής αξίας ή φυτών που είναι πιο ευαίσθητα στη θερμική καταπόνηση. Αυτό εξασφαλίζει την επιβίωσή τους και ελαχιστοποιεί τις πιθανές απώλειες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά και έγκυρα για τον καιρό στην περιοχή σας από το SmartWeather